INTRETINEREA ACOPERISURILOR

Acoperisurile sunt expuse la foarte multe agresiuni, precum aerul poluat. Acesta include sulful, compusi ai clorului si compusi ai azotului ce conduc la aparitia ploilor acide, variatii de saruri minerale, praf sau funingine. Acesti poluanti atmosferici impreuna cu apa si radiatiile ultraviolete afecteaza stratul de acoperire (vopseaua). Procesul de degradare este accelerat mai ales atunci cand impuritatile de pe acoperis nu sunt spalate de ploaie.

Din punct de vedere al durabilitatii tiglelor metalice, cele mai critice zone sunt partile zgariate si deformate unde impuritatile vin in contact direct cu stratul de zinc de sub stratul de vopsea; sau mai grav, in situatiile in care stratul de otel este direct expus la mediul exterior

Acoperisurile trebuiesc inspectate in mod regulat, cel putin o data pe an. Eventualele defecte ale stratului de acoperire se vor repara imediat, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare a acoperisului.

Imediat dupa finalizarea montajului, trebuiesc indepartate toate obiectele, si anume: bucati de tabla, rumegus, span sau orice obiect (metalic sau nu) de pe acoperis, precum si din sistemul pluvial.

Indepartarea zapezii

In mod normal, zapada nu se va acumula pe un acoperis metalic si nici nu va depasi rezistenta la  incarcare a acestuia. In cazul in care se doreste indepartarea zapezii acumulate pe acoperis, recomandam efectuarea acestui proces cu atentie sporita, astfel incat stratul de vopsea al invelitorii sa nu fie afectat.

Revizia anuala

Suprafetele cladirilor placate cu profile metalice Ruukki trebuiesc inspectate cu regularitate, cel putin o data pe an. In perioada de garantie a profilelor, recomandam efectuarea unei revizii mai amanuntite la fiecare 5 ani. Dupa expirarea perioadei de garantie, aceasta revizie trebuie executata din 2 in 2 ani. Eventualele defecte ale stratului de acoperire se vor remedia imediat, pentru a asigura o durata de viata cat mai mare.
Maintenance-7
Maintenance-5

Inspectia vizuala a stratului de acoperire trebuie facuta o data pe an, ca inspectie generala. In perioada de garantie a acoperisului, recomandam efectuarea unei inspectii mai in detaliu o data la cinci ani. Suprafata vopselei va fi vizualizata de la o distanta de maxim 1,5 metri. Dupa expirarea perioadei de garantie, suprafata acoperisului trebuie inspectata la fiecare 2 ani.

Verificati starea accesoriilor de pe acoperis. Accesoriile deteriorate sau lipsa pot cauza scurgeri, degradari sau risc de coroziune. Imbinarile sau fixarile deteriorate trebuiesc inlocuite imediat.

Verificati starea stratului de protectie. Nu uitati sa verificati starea profilelor dolie si muchiile sistemului de drenaj. Corodarea marginilor, decolorarile inegale, exfolierea, crapaturile sau zgarieturile locale sunt semne ca stratul de protectie trebuie reparat.

Sistemul de drenaj trebuie curatat in fiecare an. Jgheaburile si burlanele blocate, partial blocate sau murdare cauzeaza aparitia ghetii ce poate duce la coroziune. Indepartatii orice posibil risc de blocare sau murdarie cu un jet de apa si spalati intreg sistemul daca este nevoie. Reparati orice defect aparut.

Curatarea

Sistemul de drenaj trebuie curatat in fiecare an. Jgheaburile si burlanele blocate, partial blocate sau murdare cauzeaza aparitia ghetii ce poate duce la coroziunea acestor elemente. Indepartati orice posibil risc de blocare sau murdarie cu un jet de apa, spalati intreg sistemul daca este nevoie.

Verificati gradul de curatenie al acoperisului. Praful si pamantul cauzeaza risc de coroziune, tinand suprafata acoperisului uda in permanenta. Pe de alta parte, un acoperis murdar este si inestetic

In general, apa de ploaie este suficienta pentru a mentine curate elementele acoperisului. Se impune insa ca o data pe an sa fie indepartata murdaria acumulata (cum ar fi frunzele) de pe acoperis, din colturi, de pe coama si din sistemul de drenaj.
Suprafetele trebuie curatate cu o perie moale si cu apa sub presiune (<100 bari). Murdaria mai accentuata poate fi indepartata folosind detergenti auto ecologici. Clatirea trebuie facuta de la coama acoperisului catre jgheaburi, dupa ce detergentul a fost lasat cateva minute sa isi faca efectul. Petele persistente se pot indeparta folosind o carpa umezita cu alcool. La final, sistemul de drenaj trebuie clatit cu apa.

Utilizarea in exces a solutiilor de spalare sau a unor solutii de spalare nepotrivite poate duce la distrugerea stratului de acoperire.
Maintenance-3
Maintenance-6

STRATUL DE VOPSEA

Deteriorarile aparute la nivelul stratului de acoperire trebuie reparate cat mai repede cu putinta. Pentru retusarea lor, se vor folosi numai vopsele specifice tipului de acoperire utilizat la fabricarea acoperisului. Spray-urile sunt interzise!

Pentru retusare, folositi o pensula cat mai mica. Daca zgarietura afecteaza numai stratul de vopsea, fara grund, o singura aplicare este suficienta. Daca insa zgarietura a ajuns la stratul de zinc, atunci recomandam aplicarea a doua straturi de vopsea.
Muchiile rezultate dupa taierea tablei pot coroda, in special la acoperisurile cu panta mica. Recomandam vopsirea acestora dupa montaj. Mai cu seama, in cazul acoperisurilor amplasate in apropierea marii, se recomanda utilizarea unui lac transparent rezistent la agresiune salina (Teknos).

Inainte de a decide revopsirea completa a intregi suprafete trebuie sa verificati daca sunt defecte locale si daca gradul de adezivitate al stratului de acoperire fata de baza este bun. Daca sunt depistate defecte majore sau daca stratul de acoperire s-a decolorat neuniform, se va consulta un expert pentru a stabili un plan de revopsire.

INSTRUCTIUNI PENTRU INTRETINEREA ACOPERISURILOR

ASISTENTA

INTREBARI FRECVENTE

Cum imi dau seama daca am nevoie de un acoperis nou? De unde pot achizitiona un acoperis Ruukki? Care este durata de viata la care ar trebui sa ma astept pentru acoperisul meu? Afla raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele, pe pagina INTREBARI FRECVENTE.

DOCUMENTATIE

Daca ai nevoie de informatii specifice privind produsele, instalarea sau intretinerea acoperisurilor, verifica biblioteca noastra cu documentatie, unde vei gasi toate instructiunile sau brosurile de care ai nevoie.

SOLICITA OFERTA RUUKKI

Transmite-ne solicitarea de oferta pentru un acoperis Ruukki si te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.